Kylen – Klädesholmen

juli 1, 2011

I går gick turen till Kylen på Klädesholmen för en räkmacka 🙂 Börjar bli en liten sport att jämföra olika räkmackor – en god sport vill jag lova…….. men det blir till att ta ett extra varv i joggingspåret, hi hi

Lite info om: 

Klädesholmen är en ö och tätort på sydvästsidan av Tjörn, belägen i landskapet Bohuslän. Ön är förbunden med Tjörn via en bro till Bleket och har en mycket lång tradition inom sillfiske och konservering. Klädesholmen består egentligen av två öar, Klädesholmen och Koholmen.

Liksom de flesta ö- och kustsamhällen fick Klädesholmen sitt rejäla uppsving under den stora sillperioden 1747-1809. Befolkningen ökade kraftigt under denna period, och det var framför allt säsongsarbetare på sillsalterierna och trankokerierna som tillförde ytterligare personer. Sillfisket skedde på vinterhalvåret, och pigor och drängar från Inland, Västergötland eller Halland jobbade inom jordbruket när det var lågsäsong. Öns hamn fylldes med båtar från när och fjärran, som hämtade saltsillen och tranet för vidare transport ut i Europa.

Idag är Klädesholmen ett aktivt samhälle inriktat på turism och näringsliv. På sommaren besöks ön av hundratals sommargäster, både från Sverige och utlandet.

Leave a Reply