Fika i Vänersborg!

juni 16, 2011

I dag skulle vi åka med Boxvik Bikers från Varekil, men missade att det var årsmöte och körning från annan ort. Vi hade tur, tre killar till hade missat detta, så vi fyra fick ta en egen tur 🙂 Härligt väder var det också!

På vägen passerade vi Tjörn bron, fin utsikt!

Lite info om bron: 

Tjörnbron

Tjörnbron är en snedkabelbro över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön och Almön i Bohuslän. Den är störst av de tre broar som förbinder Stenungsund på fastlandet  med ön Tjörn. De andra två broarna är Källösundsbron och Stenungsöbron. Tjörnbron ersatte den tidigare Almöbron som rasade 1980 efter att ha blivit påseglad av bulkfartyget Star Clipper. Bron började trafikeras den 9 november 1981, efter närmare 17 månaders byggtid och hade då kostat 156,9 miljoner kronor. Längden är 664 meter, spännvidden i huvudspannet är 386 meter och fri bredd mellan ytterräckena är 15,2 meter. Pylonerna är 113,6 meter höga, och segelfri höjd i farleden är 45,7 meter. Betongkonstruktionerna består av 1 400 ton armering och 12 000 ton betong. Bron provbelastades den 3 november 1981, genom att 24 stycken 22-tons lastbilar med makadam ställdes upp i två filer, intill brons mittlinje.

Gamla Almöbron och olyckan

Den tidigare bron, Almöbron, var en bågbro som tillverkades av den tyska firman Krupp och Skånska Cementgjuteriet och invigdes den 15 juni 1960, tillsammans med Stenungsöbron och Källösundsbron som en förbindelse mellan Tjörn och fastlandet. Det var då världens längsta bågbro.

Almöbron rasade klockan 01.30 den 18 januari 1980 då brospannet blev påkört av bulkfartyget Star Clipper. Fartyget kolliderade med brons så kallade ”bågrör” på Tjörnsidan. Detta brast och hela vägbanan ramlade rakt ner och krossade kommandobryggan. Då förstördes också skeppets radioutrustning. Lotsen hade dock radio och kunde kalla på hjälp.

Åtta människor omkom i de sju fordon som körde över brokanten, de flesta från Tjörnsidan. På Tjörnsidan tog det 40 minuter innan polisen hann ta sig dit och spärra av vägen medan trafiken på andra sidan tidigt stoppades av en långsam lastbil som hann stanna i tid och spärra vägen.

Haveriutredningen fastställde aldrig någon klar orsak till olyckan och ingen fick skulden.

Leave a Reply