Vättlefjälls naturreservat

juni 4, 2011

I går tog vi en tur till Vättlefjälls naturreservat, det är en jätte härlig väg för hojåkning med fina sjöar och vacker natur, väl värd att besöka. Dit och hemvägen gick genom Kungälv med en snabb fika i Lärjedalen. Nästan hemma tog vi lite bilder på ett spökträd, tänk vad den lilla larven kan åstakomma, visserligen är dom många!

Lite info om Vättlefjälls naturreservat:

Vättlefjäll är ett av de större friluftsområdena i Göteborgsregionen, 2361 hektar stort. Det är den norra, sjörika delen som avsatts som naturreservat. I sydväst når stadsbebyggelsen i Göteborg fram till reservatsgränsen. Ett nät av stigar gör området lättåtkomligt för vandrare. Många intressanta och ovanliga fågelarter finns på Vättlefjäll. Orremossen är en välkänd lekplats för orre, tjäderstammen är god. Andra typiska arter är trädlärka, nattskärra och storlom. Klockgentianan växer på flera ställen och på myrarna finns myrlilja. Naturskog finner man främst öster om Surtesjön.

Spökträd:

Häggspinnmal (Yponomeuta evonymella) en av omkring 90 arter spinnmalar i Sverige. Häggspinnmalen är en fjäril som i sitt larv-stadium lever i häggar. Larverna  förpuppar sig och den kollektiva väven kokongerna gör så att hela trädet kan täckas i vit väv. Trädet kan då i folkmun kallas för spökträd. Trots att häggens löv helt kan ätas upp av larverna återhämtar sig trädet. Häggspinnmalen är även ofarlig för människan.

Leave a Reply