Bohus Fästning och Mors Mössa

augusti 4, 2010

I dag har vi varit på en tur med inte mindre än 40-50 MC, lite fräckt med så många men lite segt, det är mer lagom med 6-7 stycken.
Färden gick till Bohus fästning och fiket Mors Mössa 🙂

Här är lite info om Bohus Fästning:
Bohus fästning, ursprungligen Baghahus (1319) efter Baghaholmen som den ligger på, därefter Bahus. Bohus fästning är numera en ruin, belägen på en hög klippa i Nordre älv, Göta älvs norra utloppsarm, vid staden Kungälv. Har givit namn åt landskapet Bohuslän. Fästningen har varit belägrad fjorton gånger men aldrig blivit erövrad.

Fästningen började byggas år 1308 av den norske kungen Håkon V Magnusson för att betvinga det i närheten liggande Ragnhildsholms fäste, vilket den svenske hertigen Erik Magnusson fått i sitt våld. ”Huset” (fästet), som till en början var av trä, blev snart en av Norges viktigaste platser genom att det behärskade gränsfloden Göta älv, och genom allt kraftigare befästningsarbeten av sten också ett av hela Nordens starkaste slott. Bagaholm – den holme på vilken fästet låg – var tingsställe för Vikens lagmansdöme, och hövitsmannen på Bohus hade styret först över södra och senare även över norra delen av det landskap, som efter borgen fick namnet Bohus län. År 2008 firade fästningen 700-årsjubileum. Den hade då varit längre i svensk ägo än i norsk.

Idag är Bohus fästning öppet för allmänheten mellan april och september, och är ett populärt turistmål under sommarsäsongen. Bland annat kan Thomas Leopolds cell besökas. I juli hålls sen ett par år tillbaka en medeltidsfestival på fästningen, Kungahälla Medeltidsdagar, som har vuxit sig till Sveriges näst största medeltidsfestival.

Leave a Reply