Norge resa!

juli 6, 2010

I går kom vi hem från en liten MC semester i Norge, vi körde Trollstigen…..helt underbar tur. Om ni inte varit där och har möjlighet skall ni absolut åka dit, detta var vår tredje gång vi  körde Trollstigen, men man blir lika förundrad varje gång!!!! Endast 14 dagar innan vi kom öppnades Trollstigen igen då det varit så mycket snö på vägen.

Lite info om Trollstigen och Trollväggen:

Trollstigen eller Trollstigvegen; det norska ordet stig betyder stege) är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge. Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1000 m. Vägens högsta punkt är 850 m över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.

Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där man har en otrolig utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö. Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt. 2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.

Trollväggen, no. Trollveggen, är en känd bergvägg på fjället Trolltindan i Norge.

Trollväggen ligger i Romsdalen i Rauma kommun i Møre og Romsdal och är Europas högsta lodräta bergvägg. Det är cirka 1700 meter i höjdskillnad från dalbotten upp till toppen av väggen, därav 1000 meter i princip lodrätt bergvägg som delvis lutar (upp till 50 meter) utåt.

Trollväggen är ett omtyckt mål för klättrare, men den blev övervunnen först 1965 när ett norskt och ett engelskt klätterteam med olika rutter nådde toppen med en dags mellanrum. Tidigare hade man dock bestigit själva berget Trolltindan, men inte via Trollväggen. Väggen var länge ett prestigemål för BASE-hoppning men efter flera dödsfall förbjöds fallskärmshoppning 1986. År 2006 blev en engelsk klättrare räddad från väggen med hjälp av helikopter. Efter den incidenten så har man förbjudet alla räddningsaktioner i och omkring väggen eftersom det anses vara för riskabelt. Här kommer en lista på dom klätterleder som finns på väggen med svårighetsgradering för friklättring och teknisk klättring.

Nästa resa lite senare i sommar, bär nog av till Mosel och kanske Österike om tiden räcker till 🙂

Bilderna gör inte naturen rättvisa, men en liten uppfattning får man i alla fall. Vi hade jätte fint väder med sol och värme, endast lite regn en morgon.

2 Responses to “Norge resa!”

  1. Härliga bilder!!!!!! Var nere och skulle försöka ta oss till trollstigen men avbröt eftersom det var kallt, regnade och semesterdagarna började ta slut. Vi var 3 hojar som åkte från Jokkmokk och efter att ha tittat på bilderna så har vi bestämt oss att åka nästa år! (till tops!!!).

  2. Var på samma ställen vecka 22. Måste vara där för att fatta hur vackert det är.

Leave a Reply