Lyngnern runt….

april 7, 2013

Premiär tur!!! Härligt att träffa alla igen och susa fram som vinden 🙂 Lyngnern runt och ett stopp vid Hyltenäs kulle blev det en liten ”nätt” tur på 34 mil.

Lite info om Hyltenäs kulle och Lyngnern:

På en udde mellan Östra och Västra Öresjön höjer sig den mytomspunna Hyltenäs kulle över omgivningen. Det som gjort området särskilt känt är det märkliga jaktslott som köpmannen George Seaton lät bygga på kullens krön under åren 1915–1918. Förutom den väldiga byggnaden lät byggherren anlägga en trädgård med stenbalustrader, fontäner och exotiska träd och buskar. Slottet var dyrbart och smakfullt inrett och här hölls ofta storslagna fester. Den glansfulla tiden blev dock kortvarig. I december 1923 bröt elden ut och på några timmar var hela slottet övertänt. Idag återstår endast grunden från denna byggnad.

Lygnern är en långsmal sjö belägen inom Kungsbacka och Marks kommuner. Den sträcker sig från Fjärås till Sätila. Sjön är 33 km² vilket gör den till Hallands största sjö, trots att bara hälften av ytan är belägen i Halland. Randmoränen Fjärås Bräcka dämmer upp den 18 kilometer långa och 45 meter djupa sjön till nivån 15 meter över havet.


Leave a Reply