Rabarber cheescake!

september 18, 2011

Jag gjorde en cheesecake av våra sista rabarber och hade med till min mamma som fyllde år i lördags, den blev riktigt god.

Den gör sig nog allra bäst en riktigt varm sommarkväll då den är lite läskande syrlig 🙂

Recept: Rabarber Cheesecake med topping av biskvier

Förbered den gärna, den behöver minst 4 timmar i kyl för att stelna. jag gjorde den dan innan kalaset.

Botten:
14 finkrossade Digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
400 g naturell färskost
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
5 dl vispad grädde
5 gelatinblad
Pressad saft av en citron

Rabarberkompott:
400 g rabarber
2 dl strösocker

Dekoration:
Mandelbiskvier

Gör så här

Börja med rabarberkompotten. Skölj och skär rabarbern i små bitar, är den späd behöver den inte skalas. Blanda rabarbern med socker och smält den på svag värme. Höj värmen och koka till en tjock kompott, det tar ca 10 minuter. Låt kallna. Blanda kexsmulorna med smör och tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt och gör fyllningen under tiden. Blötlägg gelatinbladen i några minuter i kallt vatten. Rör färskosten med socker och vaniljsocker, tillsätt rabarberkompotten och den vispade grädden. Rör så allt är väl blandat. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med den pressade citronsaften, gärna i mikron på högsta effekt i 10 sekunder. Rör så det är väl blandat och även svalnar något. Vispa ner gelatinet i fyllningen, gärna med elvisp. Häll fyllningen i formen och ställ den kallt i minst 4 timmar, gärna längre.

Strö över krossade mandelbiskvier och lossa kanten. Servera, gärna med tex färska jordgubbar.

 

Leave a Reply