På två hjul till Trollhättan….
I går gick turen till Trollhättan för en god räkmacka!
Lite info om Trollhättan:
Namnet Trollhättan användes ursprungligen endast om Göta Älvs fallområde. Trollhättans tätort omfattar idag ett betydligt större område som förr hade andra geografiska namn. Nedan tecknas historiken för det område som idag kallas för Trollhättan. Under medeltiden fanns på Slottsön i Göta Älv en fästning som i olika källor omväxlande kallas för Edsborg, Ekholms slott eller Ekeholms slott. Slottsön ligger vid det sund som i gamla skrifter kallas Naglums sund, vid Naglums kyrkoruin. Förr gick landsvägen från Västergötland till Norge via detta sund och borgen bevakade överfarten.
Det som idag är Trollhättans stadskärna hette förr Stranna och var en del av Gärdhems församling. Trollhättan hade dels en strategisk betydelse vid landsvägen mellan Västergötland och Norge och dels en näringspolitisk betydelse för sjöfarten till och från Vänern. Öster om Trollhättefallen syns ännu idag spåren av Dragrännor, rännor invändigt beklädda med lera där båtar drogs förbi fallen. Det tidigaste dokumentet som nämner att båtar dragits förbi Trollhättan är Harald Hårdrådes saga som vintern 1063/1064 drog norska flottan förbi fallen i Göta Älv och seglade in i Vänern.
Dragning av båtar samt utnyttjande av kraften i älven var de första viktiga näringsverksamheterna i staden. Från medeltiden har kvarn- och sågverksamhet bedrivits där stadens centrum nu ligger, och ett samhälle har successivt vuxit fram däromkring. Till 1857 hade befolkningen vuxit sig så stark att området kunde bryta sig ur Gärdhems församling och bilda egen församling. Vid den tiden hade namnet Trollhättan blivit riksbekant via bygget av Trollhätte Kanal och namnet Stranna övergavs till förmån för namnet Trollhättans församling.
Det nuvarande namnets betydelse är inte heller något som enighet råder kring. Att troll betyder vad det låter som anses inte kontroversiellt. Hätta föreslås dels bokstavligen avse just en dylik huvudbonad, men också i överförd betydelse ”bergstopp”. (Exempel på den senare betydelsen finns i flera norska fjällnamn.) Vilken naturformation i eller vid älven som ursprungligen avsetts är inte heller klarlagt.
Leave a Reply